пятница, 25 августа 2017 г.

Рей Бредбері. Кульбабове вино

Рей Бредбері написав книжку про так зване «усвідомлене» життя, дуже популярну зараз концепцію,  коли це ще не було мейнстрімом.

Він написав про те, як важливо усвідомити просто що ти живий. Що ти постійно робиш якісь речі - автоматично, не замислюючись - а вони ж насправді важливі. Кожна дрібничка, яка відбувається з тобою тут і зараз.

Що минулі ми - це не ми насправді, ми вже інші, і нам - таким як ми є зараз, вічно буде 27. Чи 42. Чи 84. І ми ніколи не були малими дітьми - то були діти, і вони залишилися там, у минулому. А ми - є. Тут і зараз.

Що Машина щастя вже винайдена і працює - треба тільки навчитися побачити її навколо себе. Тут і зараз.

І Машина часу - також є. Варто лише спитати у старих людей про їхню молодість:
Він каже тобі, що ти їдеш в такому собі особливому, немов чарівному поїзді, і, їй богу, це правда. Він уже наприкінці дороги, отож знає, що каже. А тепер і ми з тобою їдемо тією дорогою, але ще далі, і стільки всього треба побачити, й понюхати, й помацати, що нам не обійтися без старого полковника Фрійлі. Хай він підштовхне нас і скаже: пильнуйте добре, щоб запам'ятати кожну мить! Щоб запам'ятати кожну дрібницю! А коли ми теж станемо зовсім старі й до нас прийдуть якісь дітлахи, ми зможемо зробити для них те саме, що зробив колись для нас полковник, - 
і Машина часу перетворюється на Вічний двигун.

А ще - про те, що кожна людина, якою б щасливою серед рідних та друзів вона не була, залишається самотньою.

І, звичайно ж, про природність всіх життєвих процесів. Адже це так правильно - усвідомити, що ти живий. Усвідомити, що ти помреш. Злякатися цього. Змиритися з цим. Радіти цьому.

Отже, коли трамваї і бродяги, і знайомі, і друзі можуть піти на час чи піти назавжди, або розвалитись, або вмерти, і коли людей можуть убивати, і коли такі люди, як прабабуся, що мали б жити вічно, теж можуть умерти... Коли все це правда... То і я, Дуглас Сполдінг, колись... маю... ПОМЕРТИ


Комментариев нет:

Отправить комментарий