понедельник, 21 ноября 2016 г.

Віктор Франкл. Людина в пошуках справжнього сенсу

Той, хто знає, навіщо жити, витримає будь-яке як 
Книжка Віктора Франкла "Людина в пошуках справжнього сенсу" - чудова можливість замислитися... про справжній сенс, так. Про життя своє і своїх близьких, про те, що є насправді важливим для кожного з нас.
Кому говорити про сенс житя, як не людині, що віднайшла його у найстрашніших умовах існування в концтаборі? І віднайшла не тільки для себе, але й для інших. 
Віктор Франкл - людина, що підтвердила свої погляди на людське життя в нелюдських умовах виживання. Незважаючи на голод, холод, виснаження, звірячі умови життя і постійну працю на межі вмирання, він вижив. І написав цю книжку, де розповів, про що думають і що відчувають в'язні. Про їхній шок і надію, про апатію і, незважаючи на неї, жагу до життя, про втрату цієї жаги, останню цигарку - і смерть. Про неможливість повірити в кінцевість страждань - і неймовірну жорстокість тих, хто вийшов за колючий дріт.

Найбільше, що мені сподобалось у цій книжці (і в підході Франкла), - те, що він не стриже всіх під один гребінець. Головний посил - у кожного свій сенс у житті. Головне - це знайти його, зачепитися за нього, триматися за нього, і він стане не тільки сенсом життя, а й сенсом смерті, страждань, болю.
Можна забрати у людини все, але у неї завжди залишиться свобода вибору своєї позиції щодо зовнішніх обставин. Завжди. Навіть якщо ти в'язень концтабору, у тебе є вибір - стати жорстоким наглядачем або чесним в'язнем. Відібрати єдиний кусень хліба у слабшого або поділитися з ним своїм. Навіть якщо ти служиш у таборі, у тебе є вибір - бути бездушною скотиною, що знущається з напівмерців, або під страхом покарання добувати додаткові харчі та медикаменти. Свобода - це і відповідальність за себе, за своє життя, за свої вчинки.

Справжній сенс - свій у кожної людини. Для когось це кар'єра, для когось - кохання. Ненаписана книжка. Нестворена картина. Дружина, чоловік, діти. Все, що завгодно. Все, що тримає людину на цьому світі. Все, що вона назве, якщо запитати у неї, чому вона не кінчає самогубством.



Комментариев нет:

Отправить комментарий